Schimmeldiagnostiek

Schimmeldiagnostiek in samenwerking met Radboudumc Nijmegen.

Nagelschimmel (onychomycose), in de volksmond veel vaker kalknagel genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Geschat wordt dat zeker 10% van de Europese bevolking er aan lijdt. Naarmate we ouder worden, neemt het risico op een schimmelnagel toe, mogelijk lijdt 30-40% van de 70-plussers aan een onychomycose. Mannen zijn vaker aangedaan dan vrouwen. Kinderen, lijken er minder last van te hebben, toch is er een opkomst, met name doordat gezinsleden vaker zijn aangedaan en het vele sporten (zweten, gemeenschappelijke douches, afgesloten schoeisel, traumanagels).

Wat moeten we nou eigenlijk met zo’n nagel?  

In de praktijk horen we dat men toch vooral het cosmetische deel erg vervelend vindt, zeker wanneer de slippers weer aan kunnen. Schimmelnagels zijn vaak gelig/bruin en verdikt, ze kunnen afbrokkelen en rafelen na het knippen. Naast de cosmetische kant van deze nagels, brengen ze ook risico’s met zich mee. Ten eerste ben je een bron van besmetting voor andere, met name gezinsleden lopen een groot risico. Daarnaast kunnen de nagels zo verdikt raken, dat het nagelbed geïrriteerd raakt. Er kunnen ontstekingen ontstaan, en de huid kan tevens geïnfecteerd raken. Kortom, een lakje erover en niemand die het ziet, is niet de oplossing.

Wij kunnen onderzoek laten doen of de nagel daadwerkelijk besmet is met een schimmel. Dit gaat in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen. Er wordt een stukje van uw nagel opgestuurd en enkele dagen later weet u of u een onychomycose heeft. In 53% van de gevallen gaat het daadwerkelijk om een onychomycose. Deze schimmelnagels genezen uiterst zelden spontaan.

Bij uw eerste behandeling in onze praktijk maken we de volgende stappen:

  • er moet worden nagedacht over de oorzaak
  • behandeling van de voeten en daarbij de schimmelnagels (fraisen)
  • monsterneming
  • advies

Voor het onderzoek dient u toestemming te krijgen van uw huisarts. De kosten bedragen, afhankelijk van uw verzekering rond de € 38,00. Dit bedrag wordt verrekend met uw eigen risico. Wanneer u geen toestemming van de huisarts vraagt, zullen de kosten € 58,99 bedragen (2019). Deze kosten komen op de behandeling van uw pedicure. Een pedicure behandeling in combinatie met schimmeldiagnostiek bedraagt € 55,00. U krijgt dan de volledige pedicure behandeling, waarbij de nagels dun worden gefraisd/gedeeltelijke verwijdering, afgestemd op uw situatie en monsterneming voor het onderzoek van uw nagel.

Ik heb onychomycose

Zodra bekend is, dat de nagel schimmels bevat, starten we een traject. Er zijn twee mogelijkheden, CURE, waarbij we voor genezing gaan of CARE, waar onderhoud en het voorkomen van erger centraal staan. Dit overlegt u met uw behandelend pedicure. Wat haalbaar is in uw situatie is afhankelijk van een aantal factoren onder andere uw leeftijd, leefomstandigheden, mogelijk ziektebeeld, vordering van de schimmelnagel. Tevens zult u zelf een actieve rol moeten spelen in de behandeling. U dient getrouw de adviezen van uw pedicure op te volgen. Naast de behandeling bij uw pedicure, zou u in overleg met uw arts medicatie kunnen gebruiken voor de schimmelnagel(s). Dit is vanwege de bijwerkingen die deze medicatie heeft, niet voor iedereen weggelegd.

De volgende thuisadviezen dient u altijd in acht te nemen:

  • voeten droog houden
  • agressieve zeep vermijden
  • goed ventilerend schoeisel dragen
  • schoeisel meebehandelen ter voorkoming herbesmetting.

Heeft u vragen over uw nagels of wenst u meer informatie, neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen u vrijblijvend informeren.