Diabetes en de zorgverzekering

Diabetes en naar de (medisch) pedicure.

U heeft diabetes en bent doorverwezen naar de medisch pedicure. Een medisch pedicure of een pedicure met diabetische aantekening heeft specialistische kennis in huis van diabetische voetzorg.

Heeft u recht op een vergoeding?

Of u recht heeft op een vergoeding hangt af van uw situatie en zorgverzekering.
Allereerst zal de praktijkondersteuner uw zorgprofiel bepalen.

Zorgprofiel 2 of hoger
Bij zorgprofiel 2 of hoger wordt u eerst doorverwezen naar de podotherapeut. De podotherapeut zal een zorgplan opstellen voor uw voeten. De medisch pedicure werkt samen met de podotherapeut en zij spreken af voor welke voetzorg u bij de pedicure terecht kunt en hoe vaak. Deze medisch noodzakelijke voetzorg is volledig gedekt en zal door de pedicure gedeclareerd worden bij de podotherapeut die het vervolgens met uw zorgverzekeraar regelt. De voetzorg komt dan uit uw basisverzekering.

Wat is medisch noodzakelijke voetzorg?
Medisch noodzakelijke voetzorg dient ter preventie van voetulcera. Een voorbeeld, snijdbaar eelt dient verwijderd te worden, verdikte nagels dienen verdund te worden en ingroeiende nagels druk vrij gelegd. Niet snijdbaar eelt behandelen of nagels polijsten is cosmetisch en dat wordt niet vergoed door de verzekeraar. Overlegt u van te voren met uw pedicure wat zij voor u kan doen binnen de vergoeding die is toegekend. Wenst u meer voetzorg dan is toegekend, dan dient u dit zelf bij te betalen aan uw pedicure. U bent niet verplicht deze extra voetzorg af te nemen.

Zorgprofiel 0 en 1
Bij zorgprofiel 0 en 1 is de vergoeding afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Niet iedere verzekering dekt de voetzorg. De vergoeding voor deze profielen komt uit de aanvullende verzekering. Informeert u bij de zorgverzekeraar naar deze vergoeding of vraag uw pedicure om advies. Er zijn verzekeraars die een maximaal bedrag per keer uitbetalen en verzekeraars die een maximaal jaarbedrag toekennen. Bij sommige verzekeraars kan uw pedicure dit voor u declareren, u hoeft dan zelf niets te doen. In het geval dat uw verzekeraar hier niet aan mee werkt dan kunt u de factuur van de pedicure zelf indienen bij de verzekeraar. Bent u niet verzekerd voor voetzorg, dan zult u de factuur van de pedicure zelf moeten betalen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neemt u dan gerust contact op.